Cămaşă femeiască din Livezile

Cămaşă femeiască din Livezile

Origine: satul Livezi, comuna Mihăileni, judeţul Harghita.  

Cămaşa se înscrie în tipologia cămăşii încreţite la gât, cu ornamentaţia centrată pe suprafaţa mânecii, guler şi piept, cu elemente de ornamentică specifice cămăşilor moldoveneşti îmbinate cu elemente ale cămăşilor transilvănene. Din punct de vedere al croiului cămaşa are faţa dintr-un lat prins de doi laţi de pânză despicaţi în dreptul mânecilor şi care se unesc pe mijlocul spatelui. Mâneca este croită dintr-un singur lat de pânză.

Sistemul de ornamentare a mânecii prezintă unele particularităţi: altiţa compactă brodată în cruci cu motivul cruciform care nu se mai repetă în alt loc pe cămaşă, încreţul lipseşte, astfel râurile pe mânecă pornesc de sub altiţă. Volanul mânecii, fodorul este susţinut de lanşeţ, o cusătură realizată peste creţuri, pe care o regăsim şi sub guler. Pe pieptul cămăşii ornamentul îngust este plasat în sens vertical. Pe guler sunt redate ornamente mărunte, delicate specifice acestei porţiuni. Remarcăm motivele geometrice alături de cele floral-stilizate, precum şi paleta cromatică bogată. Un rol decorativ deosebit îl are dantela, numită local cipcă care termină volanul mânecii.

Cămaşa prezentată cu nr. de inventar 16173 face parte din patrimoniul Muzeului Naţional al Carpaţilor Răsăriteni şi a fost achiziţionată în anul 2008.

Alte piese din aceeași categorie

Cămaşă femeiască din Livezile

Etnografie, cămașă, Harghita

Port din Voșlăbeni, Harghita

Etnografie, port, Harghita

Cămașă bărbătească din Voşlăbeni

Etnografie, port, cămașă, Harghita

Cămașă femeiască din Livezi

Etnografie, port, cămașă, Harghita
 
 

Data publicării

17 June 2021

Cuvinte cheie

Etnografie, cămașă, Harghita